Historie

In 2007 bestond Van den Born Carrosserie 125 jaar. Dit is de periode waarin het de naam Van den Born draagt. De oorsprong van het bedrijf gaat echter verder terug. Onder de naam van Spreeuwel bestond het bedrijf al vanaf 1840 en werd overgenomen door de neef Andries van den Born in 1882. Op deze pagina leest u over de historie van het bedrijf Van den Born Carrosserie.

Van den Born jumileum boek

Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum is een boek uitgegeven. Hierin kunt u de hele geschiedenis teruglezen.

Bekijk het Van den Born Jubileumboek

Tijdlijn Van den Born

1840: Herstel van werktuigen voor de landbouwers

In 1840 specialiseerde Frans van Spreeuwel uit Haghorst bij Diessen zich in het herstel van werktuigen voor de landbouwers. De werkzaamheden bestonden hoofdzakelijk uit reparaties aan boerenwagens, aard- en melkkarren en reparaties aan staarten en bomen van ploegen, eggen en schopstelen. Gaandeweg werden steeds meer nieuwe karren en wagens gebouwd.

1882: oprichting Van den Born Carrosserie

Van den Born werd in 1882 opgericht door Andries van den Born, die het bedrijf overnam van zijn neef Frans van Spreeuwel. Men maakten voertuigen en werktuigen voor landbouw en veeteelt. Grote wagens voor het vervoer van koren, hooi of stro, te bespannen met twee paarden. Speciale laadbakken voor het vervoer van suikerbieten.

1920: Modernisering

In de vaart der vooruitgang na de eerste wereldoorlog, stapten Antoon en Jan begin 1920 over op een meer moderne bedrijfsvoering. Onder andere door gebruik te maken van motorische kracht. Er werden een schaaf- en zaagmachine plus een draaibank aangesloten op een 6PK-motor, waardoor het lichamelijk zeer zware werk uit de tijd van vader Andries grotendeels tot het verleden behoorde. Door het gebruik van deze machines kon ook de productie worden opgevoerd.

1930: Eerste Van den Born carrosserie

Met de opkomst van luchtbanden en automobielen werden houten wielen meer en meer overbodig. Het bedrijf Spijkstaal presenteerde ijzeren wagens. Deze ontwikkelingen leidden voor Van den Born tot een gat in de productie. Dit werd opgevuld met de ontwikkeling van een bestel- of vrachtwagen. Eerst een kleine veewagen of een wagen met laadbak, later de meer complexe wagens met opbouw. In 1930 was de eerste Van den Born carrosserie gereed.

1952: Martien van den Born behaalt diploma Meester Carrosserie

Martien van den Born volgde naast zijn werkzaamheden in het bedrijf ook een schriftelijke opleiding en slaagde in 1952 als eerste in de provincie voor het diploma Meester Carrosserie.

1995 - 1997: Nieuw pand aan de Zijlweg 14 in Waalwijk

In 1995 werd grond gekocht in Waalwijk. Hier startte in datzelfde jaar de bouw van het nieuwe pand. Dit pand werd direct voorzien met elementen als een spuitcabine en hefkranen. In 1997 was het pand klaar en verhuisde Van den Born officieel van Waspik naar Waalwijk.

2007: Van den Born viert haar 125-jarige jubileum

Van den Born vierde in 2007 haar 125-jarige jubileum sinds de oprichting onder de naam Van den Born in 1882. Dit werd groots gevierd met het personeel en klanten in het pand aan de Zijlweg in Waalwijk.

2012: opening BusinBedrijf.nl

In 2012 opende Van den Born het zusterbedrijf BusinBedrijf.nl. De webshop die gericht is op het leveren van bedrijfswageninrichting. Dit sloeg aan en werd snel uitgebreid naar Belgiƫ, Frankrijk en Duitsland. In 2017 verhuisde BusinBedrijf naar een eigen pand aan de Industrieweg 2 in Waalwijk.

2018: Johan Gommers 50-jarig jubileum

In 2018 werd het 50-jarige jubileum van Johan Gommers gevierd. Johan begon op zijn 14e bij Van den Born dat toen nog tegenover zijn ouderlijk huis in Waspik gevestigd was.

2020: Van den Born publiceert nieuwe website

De website van Van den Born werd in 2020 volledig vernieuwd. De bezoekers van de website kunnen met de nieuwe website een ruim aantal foto's bekijken en nog beter zien waar Van den Born voor staat.

Bekijk het laatste nieuws: