Historie

In 2007 bestond Van den Born Carrosserie 125 jaar. Dit is de periode waarin het de naam Van den Born draagt. De oorsprong van het bedrijf gaat echter verder terug. Onder de naam van Spreeuwel bestond het bedrijf al vanaf 1840 en werd overgenomen door de neef Andries van den Born in 1882. Op deze pagina leest u over de historie van het bedrijf Van den Born Carrosserie.

Van den Born jumileum boek

Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum is een boek uitgegeven. Hierin kunt u de hele geschiedenis teruglezen.

Bekijk het Van den Born Jubileumboek

Tijdlijn Van den Born

1840: Herstel van werktuigen voor de landbouwers

In 1840 specialiseerde timmerman Frans van Spreeuwel uit Haghorst bij Diessen zich in het herstel van werktuigen voor de landbouwers. Rond 1858 betrok hij een woning met schuur aan het Vaartje in Waspik. De werkzaamheden bestonden hoofdzakelijk uit reparaties aan boerenwagens, aard- en melkkarren en reparaties aan staarten en bomen van ploegen, eggen en schopstelen. Gaandeweg werden steeds meer nieuwe karren en wagens gebouwd. Rond 1870 kwam neef Andries van den Born in dienst en bekwaamde zich ook als wagenmaker.

Familie van den Born 1882

1882: oprichting Van den Born Carrosserie

In 1882 neemt Andries van den Born het bedrijf over van zijn kinderloze oom Frans van Spreeuwel. Men maakte voertuigen en werktuigen voor landbouw en veeteelt. Grote wagens voor het vervoer van koren, hooi of stro, te bespannen met twee paarden. Speciale laadbakken voor het vervoer van suikerbieten. Gaandeweg stapten 2 van de 4 kinderen, Antoon en Jan, in het bedrijf. Ze maakten toen ondertussen ook sjezen en koetsen en melkwagens. In 1918 overlijdt Andries en wordt de zaak overgedragen aan de twee zonen Antoon en Jan. Firma Gebroeders van den Born, Wagen- en Carrosseriebouw wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

modernisering Van den Born carrosserie 1920

1920: Modernisering

In de vaart der vooruitgang na de eerste wereldoorlog, stapten Antoon en Jan begin 1920 over op een meer moderne bedrijfsvoering. Onder andere door gebruik te maken van motorische kracht. Er werden een schaaf- en zaagmachine plus een draaibank aangesloten op een 6PK-motor, waardoor het lichamelijk zeer zware werk uit de tijd van vader Andries grotendeels tot het verleden behoorde. Door het gebruik van deze machines kon ook de productie worden opgevoerd. Antoon volgde een tekenopleiding en men kon zich meer specialiseren in de opbouw van (vracht-)automobielen. Jan legde zich vooral toe op de reparatiewerken. Er werden toen vooral nog karren en koetsen vervaardigd.

1930: Eerste Van den Born carrosserie

Met de opkomst van luchtbanden en automobielen werden houten wielen meer en meer overbodig. Het bedrijf Spijkstaal presenteerde ijzeren wagens. Deze ontwikkelingen leidden voor Van den Born tot een gat in de productie. Dit werd opgevuld met de ontwikkeling van een bestel- of vrachtwagen. Eerst een kleine veewagen of een wagen met laadbak, later de meer complexe wagens met opbouw. In 1930 was de eerste Van den Born carrosserie gereed.

1952: 3e generatie Van den Born

Door de gestage groei had het bedrijf ondertussen 5 medewerkers, waaronder de 2 zonen van Antoon. In 1952 stapt Jan, op 72 jarige leeftijd, uit de zaak. De Firma wordt voortgezet door de inmiddels 65 jarige Antoon en diens twee zonen Martien en Andries. Martien haalt in dat jaar, als eerste in de provincie, het diploma Meester Carrosserie. In deze tij bouwde men vooral brandweerauto's.

Brandweerauto opgebouwd door Van den Born

1962: Martien en Andries nemen de zaak over

Op 75 jarige leeftijd vind Antoon het eindelijk tijd om het stokje over te dragen aan zijn zonen Martien en Andries. Martien woonde sinds 1957 met zijn vrouw Corry aan de Benedenkerkstraat in Waspik. Corry nam na de overdracht de boekhouding op zich.

Van den Born Benedenkerkstraat Waspik

1968: Nieuwbouw Benedenkerkstraat Waspik

Om het bedrijf verder te kunnen ontwikkelen, werden plannen gemaakt om achter het woonhuis aan de Benedenkerkstraat een nieuw bedrijfspand te bouwen. In 1968 was de nieuwbouw gereed en werd afscheid genomen van de oorspronkelijke bedrijfsvestiging aan het Vaartje. Andries trok zich terug uit het bedrijf. In het nieuwe bedrijfspand werden aanvankelijk vooral grotere carrosserieën gebouwd, voor vervoer van bijvoorbeeld bloemen, varkens, hooi en granen. Rond 1970 ontstonden contacten met Volkswagen importeur Pon, met de vraag of Van den Born groentewagens, kippers en glaswagens kon bouwen op een pick-up laadbak.

1987: Vierde generatie

In 1987 komt Martien helaas te overlijden en wordt de zaak noodgedwongen voortgezet door zijn vrouw, zijn zoon Mark en het personeel. Mark had zijn studie HTS Bedrijfskunde afgerond en brak zijn studie Economie aan de universiteit af, om als 22 jarige in de zaak te stappen. In de jaren die volgde werd gewerkt aan het optimaliseren van het productieproces en het uitbouwen van de contacten met importeurs. De vraag naar glaswagens was ondertussen gestaag gegroeid.

1992: Introductie aluminium glasrasteel

In de jaren ’90 is er binnen Van den Born veel veranderd. Zo werd gestart met de ontwikkeling van een geheel aluminium glasrasteel dat op de Bedrijfsauto RAI van 1992 officieel werd geintroduceerd. De aluminium glasopbouw was een succes. Daarna ging het snel. Het bedrijf groeit in Waspik uit zijn jasje.

1995 - 1997: Nieuw pand aan de Zijlweg 14 in Waalwijk

In 1995 werd grond gekocht in Waalwijk. Hier startte in datzelfde jaar de bouw van het nieuwe pand. Dit pand werd direct voorzien met elementen als een spuitcabine en hefkranen. In 1997 was het pand klaar en verhuisde Van den Born officieel van Waspik naar Waalwijk.

2007: Van den Born viert haar 125-jarige jubileum

Van den Born vierde in 2007 haar 125-jarige jubileum sinds de oprichting onder de naam Van den Born in 1882. Dit werd groots gevierd met het personeel en klanten in het pand aan de Zijlweg in Waalwijk.

BusinBedrijf Waalwijk

2012: opening BusinBedrijf.nl

In 2012 opende Van den Born het zusterbedrijf BusinBedrijf.nl. De webshop die gericht is op het leveren van bedrijfswageninrichting. Dit sloeg aan en werd snel uitgebreid naar België, Frankrijk en Duitsland. In 2017 verhuisde BusinBedrijf naar een eigen pand aan de Industrieweg 2 in Waalwijk. In 2023 ontgroeide ze ook dit pand en verhuisde ze naar de Gompenstraat 45 in Waalwijk. Tegelijkertijd veranderde de Nederlandse benaming naar de internationale naam Vehikit.

2018: Johan Gommers 50-jarig jubileum

In 2018 werd het 50-jarige jubileum van Johan Gommers gevierd. Johan begon op zijn 14e bij Van den Born dat toen nog tegenover zijn ouderlijk huis in Waspik gevestigd was.

zonnepanelen van den born

2019: Plaatsing 660 zonnepanelen op het dak

In 2019 werd een grote stap gemaakt in het kader van verduurzaming. Het dak van het pand aan de Zijlweg 14 in Waalwijk werd voorzien van 660 zonnepanelen. De verwachte opbrengst is zo'n 175.000 kWh per jaar.

2020: Van den Born publiceert nieuwe website

De website van Van den Born werd in 2020 volledig vernieuwd. De bezoekers van de website kunnen met de nieuwe website een ruim aantal foto's bekijken en nog beter zien waar Van den Born voor staat.

Diana en Bert vieren jubileum

2022: Jubileum Diana en Bert

In 2022 vierde wij het 50-jarige jubileum van Bert en het 25-jarige jubileum van Diana. Dit werd uitgebreid gevierd met een feestavond voor familie en personeel. Bert werkt als carrosseriebouwer en is de specialist op het gebied van veegvuilkippers. Diana werkt op kantoor en doet inmiddels de administratie bij zusterbedrijf BusinBedrijf.

Bekijk het laatste nieuws: